Ska försöka lägga till allt eftersom./Svante

………………Humlegården

Blog ImageBlog Image

Det här bildparet gillar jag verkligen. Humlegården för ganska exakt hundra år sedan och idag. Visst är dom fina, både barnflickan med sina skyddslingar för hundra år sen och pappan med sin pojke idag. Så olika och ändå på nåt vis så lika.

………………Malmskillnadsgatan 1936

Blog ImageBlog Image

Det här är ett av det värsta bildparet som jag har. Malmskillnadsgatan år 1936 och idag. Ni ser att det är exakt samma ställe på Kungstornet i bakgrunden. Resten är ändrat. Det löjliga är att just här rev man för att ”försköna stan” (sant!)

Allt var inte bättre förr, men Malmskillnadsgatan var vackrare.

Mäster Mikaels gata In mot gården.(ur stockholm en resa i tiden. Prisma)

Blog ImageBlog Image

Det är inte mannen som liten på den gamla bilden, men pojken skulle ha kunnat vara den äldre mannens pappa. Där har ni tidsintervallet ungefär. Den gamla bilden är från 1906, den nya 2005.

Mäster Mikaels gata ligger intill Katarina kyrka på Söder. Mikael själv var bödeln. Dessvärre blev han själv halshuggen på sin egen arbetsplats. Varför? Jo, han hade råkat ha ihjäl en man utanför arbetstid. Och det får man ju inte.

Hornsgatan (ur Stockholm – en resa i tiden. Prisma)

Blog ImageBlog Image

Den gamla bilden är tagen före 1895, för det året revs husen som står på vänstra sidan. Puckeln finns som tur är kvar.

Hornsgatan är fortfarande en helt underbar gata, de flesta av husen som byggdes i början av 1900-talet står kvar så även 1700-talshusen som syns på bilden. Enda problemet med Hornsgatan är att den är nedsmutsad av avgaser från trafiken som är alldeles för stark och det är med livet som insats som man cyklar där- även när inte snön ligger i drivor.

Makalösa maskaroner (ur Stockholm – en resa i tiden. Prisma)

Blog ImageBlog ImageVisst är de härliga? Lejonmaskaronerna kommer från Slottet Makalös vid Kungsan. De räddades när slottet brann ner och hamnade på Artillerigatan 31, (Gamla bilden cirka 1900.) Fotografen har bett barnen att hålla andan en hel minut, det kan man faktiskt se! Det huset revs men lejonen kan man titta på i avgjutningarna nere på Kungsträdgårdens T-bana. Och visst är även min bild tidstypisk på något vis, hon är så fin där på pappas axlar i sin färgstarka jacka och med nappflaskan nära till hands. Och lejonen, ja de är ju inte farligare än att man kan klappa lite på dem.

Tyska Brinken

Blog ImageBlog Image

Tyska Brinken för hundra år sen och idag. Här är allt sig likt. Vilken tur att de som ville riva hela Gamla Stan (säkert! Allt utom Slottet o Storkyrkan) inte fick sin vilja igenom.

(Den gamla bilden har jag hittat på ett antikvariat, har inte sett den någon annanstans. På baksidan står ”Storkyrkobrinken 1909”. Det är inte Storkyrkobrinken utan Tyska Brinken, men årtalet stämmer säkert. Den nya har jag tagit 2005.)