…………………Utsikt från Mosebacke

Blog ImageUtsikt från Mosebacke, ett mycket tidigt färgfotografi. Jag har tagit bort några streck från sprickor från glasplåten, men det vackra kornet i bilden är kvar från originalet. Visst är det en vacker bild!Blog Image

Här är samma vy från den tiden då Slussenkarusellen byggdes. Också talande med sina stålbalkar i rostbruna nyanser.Blog Image

…och här idag. Bilden är tagen på samma ställe, men eftersom nya Katarinahissen faktiskt inte står exakt där den gamla stod så ser man Skeppsbron istället för Munkbron i bakgrunden. (inlagt 10 okt 08)

………………Svartensgatan 32

Blog Image

Enligt texten som följer den här bilder ser vi här Georg Hultborg som är född 1932. Han växte upp med systrarna Nina, Märta, Anna och Ester samt föräldrarna och två syskonbarn. Huset på cirka 27 kvadrat var bostad för 7 vuxna och två barn. Till vänster fanns ett järnspisrum, och till höger kök med järnspis och ett rum med kakelugn samt ett kallrum intill.Blog Image

Huset, som ligger bakom Mosebacke finns kvar! Idag har den lilla fattigstugan blivit en av Stockholms allra attraktivaste hyreslägenehter förvaltade av Stadsholmen. (inlagt 10 okt 08)

……………….MariatorgetBlog ImageBlog Image

Fontänen med Tors fiske vid Mariatorget är sig lik, skillnaden mellan bilderna för 100 år sen och idag ser vi på barnens kläder. Då hade alla kepsar och gärna sjömanskläder och rullband var en populär leksak. Och fontänens sprut är ju faktiskt lite mjäkig, idag – om man jämför. (inlagt sept 08)

…………………………..Prästgatan 78Blog ImageBlog Image

Först hittade jag bilden på pojken i dörren på Prästgatan tagen för hundra år sedan. Den är så fin, där han står och tar en paus i dörröppningen, sen när jag skulle ta samma bild var porten så tom, och då kom han förbi, av en tillfällighet, jag lovar! pojken som gick i skolan intill. De är båda i samma ålder, och båda har de keps! (inlagt sept 08)

…………………………..KöpmangatanBlog ImageBlog ImageTvå av de bilder som planeras till min nästa bok. Ibland undrar man hur det kan komma sig att det var så många människor på bilderna förr. Det bodde ju färre i stan då, men å andra sidan bodde man ju tätare och i Gamla Stan var det nog värst. Trångbott och eländigt. Eller också så var man mer ute för än nu. Pappan med sin pojke på dagens bild ställde i alla fall vänligt upp på en bild, och i bakgrunden ser ni samma husrad. Husen längs Köpmangatan som följer den gamla stigen från 1200-talet.

……………….HögbergsgatanBlog ImageBlog Image

När den gamla bilden togs hette gatan faktiskt Maria Högbergsgata, det är taget vid korsningen med Timmermansgatan 1896. Stenhusen med galvlarna mot oss en bit bort ligger kvar, annars har alla de gamla trähusen försvunnit och dagens färdmedel i form av en motorcykel blir på sitt vis lika läcker som den gamla hästdragna kärran.

………………..SveavägenBlog ImageBlog ImageInnan Sveavägen blev Sveavägen låg det två smala gator här. Lilla och Stora Bastugatan. Den gamla bilden är från 1902, den är ihopmonterad av två bilder tagna samma år från samma plats för att både få med Lilla Bastugatan och huset i bakgrunden på Stora Bastugatan. Det tog ett tag innan jag hittade det, men det är det röda huset, mitt emot Handels som ni ser till höger i den nya bilden.

Visst är det rätt häftigt?