Känner mig lite dubbel inför slottsvakterna. De är ju så fina, typ lite gulliga. Och det är pampigt med vaktparad och fint med äkta slott, kung, drottning, prins och prinsessor – och vakter, som en saga.

Blog Image
Men deras kulsprutor är faktiskt skarpladdade. Behövs det? Ja, kanske, jag vet inte, men jag tycker ändå att det är lite obehagligt, även om ynglingen på bilden säkert är att lita på så finns det väl i princip lika många procent knäppskallar bland de 18-åriga värnpliktiga som i övrigt ute på stan?

En kille råkade ju av misstag skjuta ett befäl från högvaktsterrassen för några år sedan, minns ni det? Nåja, slottsvakten utgör ju faktiskt en beredskapstrupp i innerstan. Så de kanske ska vara beredda.

Men bajonetten då? Är inte det en sån där grej från första världskriget att när kulorna tog slut skulle man kunna trycka in den i magen på den elaka fi. En närstridsgrej från anno dazumal, ska slottsvakten verkligen ha den?
Är den snygg? Ja, kanske lite, den glimmar ju fint på bilden. Är den avskräckande? Ja, kanske lite, men i så fall väldigt lite. Är den användbar? Nej, knappast. Om Sverige och Stockholm invaderades av fiender, tror jag knappast att bajonetterna skulle ha någon betydelse överhuvudtaget. Men vid upplopp, demonstrationer oroligheter, eller när man tar vanliga tjuvar? Ja, då hoppas jag verkligen att man inte använder bajonetterna!

Mitt förslag: Bajonett av.