Blog Image………..Drottninggatan/Vattugatan 1965, ser ni bioskylten?

Pappa körde mig till Svarta Katten. Han hade blivit lördagspappa. Jag ville inte att de skulle skiljas, men min synpunkt fanns i skogen. Året var 1955. Men lördagarna blev ändå ljuspunkter i tillvaron. Som när vi åkte till Svarta Katten. Pappa ställde bilen på Drottninggatan så gick vi ner till bion. Programmet gick runt och växlade mellan journalfilmer typ ”här ser vi den norska kungen som stiger av planet…” Helan och Halvan – och tecknade filmer. Det var Pluto, Kalle och knattarna, med disktrasor som bakgrund till inledningstexterna, det var Tom och Jerry och bästa av allt; Hacke Hackspett. Han hackade sig fram i bilden till ett hackskratt.
Sen, tio år senare, fick jag mitt första jobb på biografen intill, den hette Hollywood. Där hade länge ”Lejonet Elsa” gått och nu hade det blivit porrbiograf; för nu gick ”Lorna – för mycket för en man”.
Uj! Jag var sexton och skulle riva biljetterna. Gubbarna kom smygande med uppslagna rockslag. Första timmarna kunde spenderas genom att man stod innanför dörrarna och såg filmen…Men, det var givetvis en – ur erotisk synvinkel – totalbesvikelse. Filmen var lång och träig – och på danska. Långa tråkiga dialoger pågick i evighet, sen, i slutscenen fick man kort se henne naken; bakifrån.

(Svarta Katten låg på Vattugatan 5, se bilden nedan från 1962, biografen måste ha legat bakom fotografens rygg. 1934 blev lokalen biograf igen som det tidigare varit och fick namnet Svarta Katten. På 1950-talet blev det sexbiograf, 1966 rullade sista filmen och huset revs i cityomdaningen. Hollywood låg på Klara Norra Kyrkogata 23, bilden nedan är från 1975, och biografen London låg på Bryggargatan.)

Blog Image

Blog Image