Blog ImageFick en underbar repons på inlägget om biografen Svarta Katten och här kommer lite stockholmshistoria när den är som bäst. Bilden ovan föreställer Harry Hagman framför sin biograf tillsammans med stiligt uppklädda biografvakmästare.
Bion? ja, det är kvartersbiografen VEGA. VEGA låg på Götgaran 69, i hörnet vid Bondegatan och öppnade den 1 oktober 1909. Biografen hette först CASINO och bytte namn till VEGA år 1913.
Själva biosalongen låg under gårdsplanen och var den första på Söder som hade modernt, sluttande golv! och imponerande 186 platser med mittgång och två prisklasser.
I mars 1919 brann biografen och den svenska filmen ”Mästerkatten i stövlarna” blev förstörd (Vilket blev en dyr historia för Harry eftersom filmen inte var försäkrad). 1928 lades bion ner och det blev skjutbana mm i lokalen. I dag är det visst bingohall.
Harry, på bilden ägde bion mellan 1915 och 1921 och man kan se på affischen att man körde en riktigt spännande film: ”JÄTTEDIAMANTEN”. Harry ägde även den lite mindre Kungsbiografen, som låg på Kungsholmsgatan 10, med 75 platser.
Allt detta förmedlat av Harrys barnbarn, Kerstin Hagman. TACK!