Planeringen av Stockholm sker inte så som Stockholmarna själva vill. Tolv av tretton lokalpolitiker vill enligt en enkät förtäta Söder hårt, riva gamla hus och bygga i parker, fem av fem Söderbor vill i samma enkät att man absolut inte ska bygga i parker och att man ska bevara gamla hus. (Södermalmsnytt 7 februari 2009).
Allt får inte plats i innerstan. Det är i grunden fel att offra parker och äldre hus. Det handlar inte om hur läckra de nya husen är, en del är fantastiskt vackra, utan om vad vi anser oss ha rätt att ta bort av tidigare generationers ansträngningar.
Kulturhus är inte bara små trästugor från 1700-talet, även murade hus från 1700 och 1800-talen är värda att bevara, gamla industribyggnader och liknande bär också på minnen.
Parker ger luft och ljus och ytor för lek och promenad. Att bygga i parker, på grönområden eller på gröna bakgårdar är sällan uppskattat. Samtidigt som lekytor försvinner, kommer fler leksugna att flytta in – och vuxna behöver också andas, titta på knoppar, ha magnoliafest.
Även en och annan utomhusdansbana kan faktiskt få finnas!
Gamla stan bevarades, trots att man ville riva eländet och hett önskade nya bättre hus. Det nya byggdes i stället utanför stan, på malmarna. Så kan man också göra!

Tycker ofta att höghus, skyskrapor och andra hus som bildar ”skyline” är läckra, men i rätt miljö. En sådan miljö skulle till exempel Frihamnen kunna bli. Mer sällan på malmarna.
Har bildat en ny grupp på Facebook med ovanstående rubrik. Allt går att påverka.
Hörde förresten koltrasten i morse.