Konsten och lagen.
Konstnärer har inte andra lagar än andra.
I debatten har man inte alltid gjort skillnad mellan vad som är lagligt rätt och vad som är moraliskt rätt. Oftast är det samma, men inte alltid.
Konst är enligt en intervjuad konstkritiker något som han skriver om i tidningen, fint, då är det liksom han som bestämmer vad som är konst… Så är det ju givetvis inte. Konst är det skapade verk som en människa kallar för konst och det som mottagaren kallar konst. En del kallar sina verk konst samtidigt som betraktaren fnyser och säger att det inte är konst, men konst kan vara både bra och dålig och ändå vara konst. En tydlig gräns finns; det måste vara något gjort av en människa. Därför är aldrig ett träd, hur vackert det än är, ett konstverk i sig. Gud må vara den allra största konstnären, men hans verk kallas sällan konst i vardagligt tal.Ska konstskolor betala böter för vad deras elever tar sig till? Nej, egentligen inte. Moraliskt kan man påstå att det ligger ansvar hos dem att se efter sina elever, men varje vuxen människa ansvarar alltid för sina egna handlingar, (må sen vara att det är olämpligt och ibland förbjudet att uppmana till olagligheter.)
Att göra verk som upprör, berör, hatas eller älskas är många konstnärers dröm. Man vill engagera. Gå utanför ramarna.
Därför kan det emellanåt vara helt okej att gå utanför lagen, moraliskt sett. Det är när lag och moral inte stämmer överens som det blir svårt med gränsdragningar. Civil olydnad kan uppskattas och berömmas samtidigt som det är olagligt och leda till straff. Allt för ofta gör samhället fel och då är det vårt ansvar att visa på och ändra på det. Men all civil olydnad är inte bra, att bränna upp scanbilar är ett exempel som jag själv skarpt ogillar. Den som inte vill äta kött kan avstå, men i vårt samhälle har vi bestämt att det är okej med kött och då ska man givetvis acceptera det.
Det vore konstigt, tycker jag, om den omskrivna konstfackeleven skulle fällas i domstol. Det kan ju inte handla om falsklarm, eftersom hon inte själv larmat. Inte heller kan det vara lagligt fel att Wallraffa och inte kan man väl fällas i domstol för att man har låtsas vara sjuk, tänk bara så många hypokondriker som i så fall skull fylla finkorna…
Det som framkommit mellan raderna i hela debatten om det omtalade konstprojektet är att konstfackeleven tidigare tagits in på Sankt Göran och då inte gillat behandlingen, att bli kvarhållen, spänd i bälte och vad det nu var. Därför borde man tänka om på Sankt Göran. Självklart ska man efter det att man tillfrisknat vilja skicka en värmande tanke och tack till dem som hjälpt en över krisen och räddat en till livet, ogillar man hjälpen, har den inte varit bra, så enkelt är det.