Focka överläkaren
Visst är det härligt med debatt, och härligt när man riktigt ger varann på truten, alltså verbalt, själv gillar jag skarpt uttryck som att; överläkaren har svårt att ta till sig en tanke på grund av hans ”karaktäristiska brist på blygsamhet” (Sverker Sörlin DN) men; om man gör bort sig på r i k t i g t och om man dessutom är ansvarig för en institution med tvångsrätt, kan det ge en rätt taskig bismak.
Ett av de allra värsta övergreppen, själva mardrömmen inom psykiatrin, är att bli tvångsbehandlad utan anledning. Sovjet var känt för att spärra in politiskt oliktänkande på mentalsjukhus bälteslägga, elchocka och pumpa dem fulla med läkemedel. Även svensk psykiatri har en sanslös övergreppshistoria. Vi har tvångssteriliserat, låst in och tvångsbehandlat utan medicinska grunder i långa tider. Man hoppas ju att detta är historia, men hur känner du inför möjligheten att behandlas på en psykakut där överläkaren till en tidigare patient som kritiserat vården låter hälsa: ”Hon är välkommen hit så ska jag själv spruta henne med Haldol.” (Dagens medicin 12/5).
Nej, den som är så sanslöst omdömeslös borde helt enkelt avskedas.