Först; jag gillar jippon i stan. Det är härligt att stan lever att man emellanåt får springa på gatorna, att det ibland serveras både mat och öl i tält och att man får gratis underhållning från maffiga scener. Men…

Vi måste vara medvetna om att varje jippo i sig ställer till praktiska besvär. Allt det vanliga måste få fungera. När vi nu ska få se vackra skepp måste parkeringarna bort, besvärligt för en del, Skeppsbron måste stängas av, ännu besvärligare för än fler. Återvinningsstationen måste bort, flanörerna måste lämna kajen, utsikten tas bort, osv, osv…

Därför måste varje jippo minimeras i tid. Det är viktigt. Att stå ut en vecka kan ofta vara överkomligt men det senaste; Tall ship race, heter det visst, spärrar av hela Skeppsbron, hela kajen för trafik, för gående för alla; under fem veckor. Fem veckor, mer än en hel månad. Hur många dar kan man då få se skeppen? Svar 5, enligt vad jag har hört.

Jag tycker att stan gör fel, som hyr ut kajen så lång tid, när vi, som ju egentligen har den, får några dagars underhållning. En dag innan och en dag efter skeppen skulle vara rimligt.

Kul? Ja.
Snabbt och elegant? Nej.